fbpx

6. lekce

MYTÍ VLASŮ S POMOCÍ ŽLOUTKŮ 

PÁR MINUT PRO VAŠE VLASY

Tip z metody živé péče - mytí vlasů s pomocí žloutků

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Vajíčka nemusíte používat jen k pečení a vaření. Jejich blahodárné účinky se vám budou hodit také v péči o vlasy. 

VEJCE A JEJICH ÚČINKY NA NAŠE TĚLO

Vejce jsou díky obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů skvělou surovinou pro péči o vlasy. Proteiny působí jako zdroj energie a jejich hlavní rolí je buněčný růst a regenerace. Podporují růst vlasů, nehtů i kůže a správnou funkci životních orgánů, jako jsou ledviny, srdce a játra. Vaječné bílkoviny obsahují vyvážené množství aminokyselin nezbytných pro zdraví organismu.

Vejce v sobě ukrývají více než 11 základních vitaminů a minerálů:

  • vitamin A
  • vitamin E
  • thiamin
  • kyselina listová
  • vitamin B12
  • lecitin
  • selen
  • fosfor
  • jód
  • vápník
  • zinek
  • železo
  • cefalin
  • fosfolipidy
  • kyselina panthenolová

A právě díky lecitinu umí žloutky skvěle umýt vlasy.

ŽLOUTEK NA MYTÍ VLASŮ

Žloutek má výborné mycí schopnosti. Nejčastěji se používá k mytí mastných vlasů, hodí se k vymývání olejových zábalů. Můžete je ale použít i tehdy, pokud jsou vaše vlasy spíše sušší. Na běžné mytí vám můžou stačit i 2 žloutky, pro důkladné mytí, například na vymytí olejového zábalu, si připravte 4 - 5 žloutků. 

Postup:

Oddělte 3 - 5 žloutků od bílků a dejte si je do lahvičky. Použijte samotné žloutky a máte nyní dvě možnosti:

  1. s ničím je nemíchejte, použijte samotné,
  2. smíchejte je s vodou v poměru 1:1 (1 žloutek ku 0,5 až 1 dcl vody).
  • V první fázi použijte cca 40% žloutků a po částech je naneste na vlasovou pokožku.
  • Nanášejte na předem hodně namočenou pokožku hlavy a vlasy.
  • Pokožku hlavy masírujte stejně, jako když používáte šampon.
  • Při prvním mytí opláchněte vodou a naneste dalších cca 40 % žloutkového "šamponu".
  • Opakujte postup a znovu opláchněte vodou.
  • Zbylých 20 % žloutků smíchejte s cca 0,5 až 1 dcl vody a naneste opět na pokožku hlavy a vlasy.
  • V průběhu mytí by už měly žloutky pěnit, podobně jako například dětský šampon. Pěna je jemná.
  • Pokud vám žloutky nepění, znamená to, že vlasy a pokožka ještě nejsou dokonale umyté.
  • Nesprávně umyté vlasy poznáte hlavně druhý den, kdy se rychle znovu zmastí.
     

CHCETE PŘIDAT DALŠÍ INGREDIENCE?

Jakmile ke žloutkům cokoliv přidáte (bílek, med, citron,...), vaše vlasy se umyjí, ale směs ztratí schopnost pěnit. Lecitin ve žloutcích sice mastnotu za pomoci emulgace vymyje, ale právě hustá pěna pomáhá vlasy a pokožku umýt skutečně důkladně. 

KONDICIONÉR A OPLACH

Po umytí žloutkovou směsí můžete jako kondicionér použít med nebo agávový sirup. Stejně tak můžete (ale nemusíte) vlasy neutralizovat kyselým oplachem. K výrobě oplachu se vám bude hodit např. káva, citrónová šťáva s vodou, ibiškový výluh nebo čaj (heřmánkový, kopřivový, ze směsi bylin, s trochou jablečného octa apod.). 

3 TIPY PRO VAJÍČKOVÉ MYTÍ

  1. Vyzkoušejte směs vajíčka, medu a citrónu nebo vejce, medu a tekuté kávy. I tady postupujte podobně jako při mytí šamponem. Počítejte ale s tím, že směs nevytvoří pěnu jako samotné žloutky.
  2. Nebojte se teplé vody. Je nepravděpodobné, že by se vejce úplně srazilo i s použitím příjemně teplé vody. Srážlivost vejce ve vodě začíná až kolem 60 stupňů Celsia. Pokud vám přesto po mytí zůstane ve vlasech kousek sraženého vajíčka, lehce ho vyčešete (případně sundáte rukou).
  3. Nelekněte se typického aroma po vejcích, které může být pro někoho nepříjemné. Ke zmírnění přidejte do mycí směsi 1 - 2 kapky esenciálního oleje, případně skořici, hřebíček nebo sušený zázvor.